För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Skatteverkets promemoria Förändrad deklarationstidpunkt vid fastighetstaxering m.m.

Publicerad 1 mar 2024
Företagarna tillstyrker förslagen, med undantag av borttagandet av 18 kap. 44 § FTL, som förtydligar att eftergiftsgrunderna ska beaktas även om inget yrkande har framställts därom.

Läs remissyttrandet som pdf.
I promemorian föreslås att tidpunkten för när allmän och förenklad fastighetsdeklaration samt påpekanden med anledning av förslag till fastighetstaxering senast ska lämnas, ändras från den 1 november året före det år som fastighetstaxering sker till den 1 mars det år då fastighetstaxering sker samt att tidpunkten för när särskild fastighetsdeklaration ska lämnas ändras från den 15 februari taxeringsåret till den 1 mars samma år. Avgiften för för sent inlämnad deklaration föreslås också höjas, samt att undantaget från för sent inlämnad deklaration på grund av bristande erfarenhet tas bort. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

Tidpunkten för allmän och förenklad fastighetsdeklaration

Företagarna tillstyrker att tidpunkten för allmän och förenklad fastighetsdeklaration samt påpekande ändras till 1 mars taxeringsåret och att förslag till fastighetstaxering flyttas till 15 februari taxeringsåret. Likaså tillstyrker vi den föreslagna förändringen av anståndstidsgränsen samt de påföljande ändringarna av tidsgränserna.

Påföra samtliga delägare förseningsavgift

De föreslagna höjningarna av förseningsavgifter är relativt betydande. Samtidigt ska beaktas att de inte ändrats sedan 1994. Företagarna kan därmed godta de föreslagna höjningarna. Vi tillstyrker förslaget att inte längre kunna påföra samtliga delägare förseningsavgift, vilket stärker rättssäkerheten för många fastighetsdelägare som inte deltar i den direkta skötseln av verksamheten.

Däremot avstyrker Företagarna borttagandet av 18 kap. 44 § FTL, som förtydligar att eftergiftsgrunderna ska beaktas även om inget yrkande har framställts därom. Vi anser att bestämmelsen förtydligar myndighetens utredningsplikt på ett nödvändigt sätt och anser inte att det räcker att hänvisa till den allmänna utredningsplikten i 20 kap. 3a § FTL.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.