För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Promemorian Avtrappat ränteavdrag för vissa lån

Publicerad 18 apr 2024
Företagarna avstyrker promemorians förslag.

Läs hela remissyttrandet som pdf. 

I promemorian föreslås begränsningar i rätten till avdrag för ränteutgifter i inkomstslaget kapital. Enligt förslaget ska ränta bara dras av på lån som uppfyller särskilda förutsättningar gällande värdering av ställda säkerheter och maximal belåningsgrad. Ränta ska dras av om lånet lämnas mot säkerhet i bostad, fordon eller båt. Ränta ska också dras av om lånet avser finansiering av ny-, till- eller ombyggnad av en byggnad. Rätten till avdrag för ränteutgifter ska trappas av på två år. Det innebär att avdrag för beskattningsåret 2025 får göras med 50 procent av ränteutgifter på lån som inte är förenade med säkerhet i bostad, fordon eller båt. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Företagarna avstyrker promemorians förslag. Även om syftet att minska hushållens belåningsgrad och motverka att personer hamnar i skuldfällor är viktigt, skulle promemorians förslag innebära ett antal problematiska konsekvenser. Företagarna anser att den föreslagna avgränsningen av vilka lån som ska omfattas av avdragsrätt för räntekostnad inte är väl motiverad i promemorian. Lån med säkerhet i värdepapper är vanligt förekommande och en viktig faktor på flera sätt inom näringslivet, och att avskaffa avdragsrätten för dessa vore kontraproduktivt.

Som bland annat Finansinspektionen påpekar i sitt remissvar skulle ett slopat ränteavdrag innebära att många konsumenter med befintliga blancolån får ett underskott i sitt kassaflöde. FI beräknar att promemorians förslag skulle medföra att 30 procent fler låntagare med blancolån skulle få skulder hos Kronofogden.

Som tas upp i promemorian, är bristfälliga kreditprövningar en viktig förklaring till låntagares betalningsproblem. Det talar för att ökade krav på kreditprövning hade behövt utredas närmare.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.