För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Riksbanken sänker styrräntan

Publicerad 8 maj 2024
Riksbanken sänker styrräntan till 3,75 procent.

För första gången på mer än åtta år meddelade Riksbanken på onsdagen att styrräntan sänks. Från och med 15 maj är den 3,75 procent, vilket innebär en sänkning med 25 punkter.

− Beskedet om att räntan sänks är välkommet för alla hushåll och företag som pressats av höga kostnader det senaste året. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi nu går in i framtid där ränta förhoppningsvis kommer att befinna sig inom ett fullt normalt intervall för styrräntan mellan 2 och 4 procent, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Första räntesänkningen sedan 2016 

Förra gången styrräntan sänktes var i februari 2016. Då justerades den ned till minus 0,5 procent, vilket markerade den lägsta nivån under den period då Sverige likt flera andra länder hade negativ ränta i sviterna av finanskrisen. Den expansiva penningpolitiken med minusränta och köp av statsobligationer och andra räntebärande papper för att stimulera kreditgivningen förbyttes i klassisk inflationsbekämpning när Riksbanken inledde en serie räntehöjningar i maj 2022, då styrräntan låg på 0,0 procent. Fram till september i fjol höjdes sedan styrräntan åtta gånger för att sedan dess ligga kvar på 4,0 procent.

Håll inflationen kring målet 

Nu gör Riksbankens direktion bedömningen att riskerna för att inflationen ska ta ny fart är så pass liten att det går att sänka styrräntan.  

− Lika viktigt som att inflationen nu fallit tillbaka till målet är att inflationen förbli inom variationsbandet och inte faller för lång under målet, för att säkerställa att så inte sker är det viktigt att Riksbanken är lika snabba med att sänka räntan som de var med att snabbt höja den, säger Johan Grip.

Sannolikt väntar nu fler räntesänkningar i år.

− Att styrräntan nu succesivt sänks under året är hoppfullt för alla de företag som pressats av höga kreditkostnader och en vikande efterfrågan från hushållen, där handeln och byggföretagen haft det särskilt tufft, säger Johan Grip.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna